230 VOLT EN HOE ZIT HET DIT NU ??

Welke kabel met aansluiting heb ik nodig

We gebruiken in de meeste landen van Europa een CEE kabel, die in verschillende lengtes te verkrijgen is. In Nederland is vaak een kabel van 20 meter al snel voldoende, maar kiest u voor campings buiten Nederland, dan raden we een kabel van 40 meter aan. Let u erop!, dat de kabel dus geschikt is voor 16 ampere. Dan kunt u voor 3500 watt aan stroom veilig gebruiken.  Tijdens het gebruik, zien we vaak dat kampeerders de kabel opgerold of samen gebonden zien liggen onder de caravan.. Deze kan dan altijd warm worden, zorgt u er dus voor dat de kabel vrij ligt van elkaar ligt. Dit voor uw eigen veiligheid. De kosten van een kabel verschillen, maar bij verschillende kampeerwinkels kunt u deze al verkrijgen voor € 39,95. 

 

Mijn kabel is te kort

Wellicht heeft u een kabel gekocht, of heeft u 2 losse kabels. Dan zijn er natuurlijk ook oplossingen voor, die wellicht verstandig van te voren zijn aan te schaffen. U kunt dit doen door 2 CEE kabels te verbinden met een koppelstekker.. Dit is een duurdere oplossing. Kosten zijn vanaf €14,95 tot €29,95 per stekker.. Een andere oplossing is bij het artikel hieronder besproken 

Gewone kabel verbinden

U kunt ook uw kabel verbinden met een gewone stroomkabel. Maar let u er wel op, dat deze genoeg wattage heeft. Een verbinding maakt u door een stekker als rechts afgebeeld te koppelen aan een gewone stekker, en bij de contactdoos van de camping weer aan te sluiten. 

Let u op! deze stekker heeft u op sommige campings ook nodig als vaste aansluiting! Dus neemt u er altijd 1 mee.

Als u dus deze aanschaft, neemt u dan zowel deze met pinnen en die met 3 gaten.. (Mannetje-Vrouwtje). U zult ze beide nodig hebben.


Stroom in mijn voortent

Veel kabels die u standaard zal kunnen vinden, hebben geen stroom aansluiting voor gewoon stroom op het uiteinde. En u heeft geen stroomaansluiting op de caravan aan de buitenzijde? 

Knipt u dan het uiteinde van uw standaard stekker eraf, en koopt u de hiernaast aangegeven plug. Deze monteert u eenvoudig erop, en u kunt deze in de caravan steken. Daar wel rekening houdende, dat uw stroomaansluiting buiten uw meterkast omgaat. En dat betekend, dus extra uw wattage in de gaten houdende. Kosten stekker nog geen € 5,00. 

Wattage is ampère ( hoeveel is het nu?)

4 Ampère = 920 Watt
6 Ampère = 1380 Watt
8 Ampère = 1840 Watt
10 Ampère = 2300 Watt
13 Ampère = 2990 Watt
16 Ampère = 3680 Watt ...
Let u dus op!.. Koopt u apparaten met weinig stroom.
Vraagt u dus altijd bij de receptie na, hoeveel Ampére uw staanplaats heeft.

Mijn autostekker, 13- of 7 polig!!!

13 polige stekker

Deze is te herkennen aan de kleine puntjes. Bijna alle aanhangwagens hebben deze tegenwoordig. Het voordeel is dat ook de 12 volt aansluitingen in de caravan blijven werken. (Kraan – Koelkast)

7 polige stekker

Deze vinden we vaak bij oudere caravans en aanhangwagens. Ook zien we deze aansluiting op oudere auto’s. Heeft u een caravanstekker met 13 polig, en een auto met 7 polig. Dat is geen probleem, koopt u dan een verloopstekker. Volgt u hiervoor de link naar een webpagina.. 

Aansluitschema's

13 polig

7 polig

Shopping Basket